Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan 2023. Ce nu trebuie să faci în ziua de 27 decembrie

0

Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan 2023. Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan. Numele vine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau încununaţi învingătorii.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan 2023, care a predicat învățăturile lui Iisus și a atras atenția fariseilor, astfel că a fost condamnat la moarte, prin uciderea cu pietre, de autoritățile iudaice din Ierusalim, fiind primul martir creștin. Din anul 560, osemintele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura”, din Roma.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan 2023

O veche tradiţie, împlinită în ziua praznicului, se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci, scrie click.ro.

De asemenea, de Sfântul Ştefan, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă.

Ce este interzis să faci pe 27 decembrie

Pentru că este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie, în a treia zi de Crăciun sunt interzise orice fel de treburi în gospodărie. Astfel, femeile nu au voie să spele rufe, să calce, să coasă sau să facă alte treburi care au legătură cu îngrijirea locuinței.

Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi.

Se spune că toți cei care muncesc în a treia zi de Crăciun vor avea parte de ghinion și vor atrage paguba, astfel că în anul ce vine pot suferi pierderi financiare uriașe.

Există o superstiție care spune că oamenii nu au voie să se certe cu cei din jur în a treia zi de Crăciun. Dacă nu te-ai împăcat în Ajunul Crăciunului cu cei cu care ai avut probleme tot anul, mai ai o șansă de Sfântul Ștefan. Reconcilierele sunt mai puternice și mai durabile dacă se fac în această zi.

În această zi, se crede că nu sunt recomandate drumețiile montane și deplasările în zone izolate. Deși tradiția spune că sfântul ne protejează, călătoriile ”hai-hui” ar fi o sfidare la adresa sa. Fiind zi de sărbătoare, nu se face curățenie în casă și nu se spală haine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.