Se dau bani de la stat. Beneficiază de ajutoare de la Ministerul Muncii 16.000 de români amărâţi

0

Ministerul Muncii anunţă că subvenţionează cu peste 132 de milioane de lei peste 540 de centre care oferă servicii sociale pentru aproape 16.000 de beneficiari. Numărul beneficiarilor a crescut, astfel, faţă de anul trecut.

”Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va subvenţiona cu 132,7 milioane de lei un număr de 542 de centre de servicii sociale administrate de asociaţii, fundaţii şi culte care acordă servicii pentru 15.871 de persoane. Sumele sunt asigurate de la bugetul de stat, prin fondurile alocate MMSS, pentru perioada februarie-decembrie 2024”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de minister.

Faţă de anul 2023, numărul de beneficiari sprijiniţi este mai mare cu peste 3.000. În 2023 au fost subvenţionate 461 de centre ale unor asociaţii, fundaţii şi culte, iar în 2024 sunt 542 de centre subvenţionate.

”Este un sprijin important pe care îl căm sistemului de servicii sociale. Dar impunem şi condiţii. Prima condiţie este ca furnizorul să fie licenţiat. Avem, de asemenea, controale mai dese şi, în general, toleranţă zero faţă de abaterile care ar putea afecta beneficiarii. Am iniţiat o nouă lege a asistenţie sociale care va întări sistemul de protecţie în momentul în care va intra în vigoare”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Subvenţiile se utilizează, în exclusivitate, pentru serviciile de asistenţă socială acordate persoanelor care, potrivit dispoziţiilor legale, au dreptul să beneficieze de acestea.

Începând cu anul 2023, nivelul mediu lunar al subvenţiei care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată este 1.000 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare, şi 600 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare, precum şi pentru adăposturile de noapte.

Potrivit Ministerului Muncii, centrele au fost selectate în cadrul selecţiei anuale derulate de MMSS neîntrerupt din anul 1998, în baza Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, cu modificările ulterioare.

Ministerul Muncii: Peste 890 de milioane de lei pentru subvenționarea locurilor de muncă destinate șomerilor din categoriile vulnerabile

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) are alocat, pentru anul în curs, un buget de 896 milioane de lei pentru susținerea angajării șomerilor din categorii vulnerabile, cu acces dificil pe piața muncii.

Este vorba despre șomeri cu vârsta de peste 45 de ani, părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, tineri de până la 29 de ani, persoane cu dizabilități, absolvenți fără experiență, șomeri de lungă durată potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

„Înregistrăm un record al numărului de salariați. La acest lucru contribuie și programe precum cel derulat de ANOFM privind angajatorii care încadrează șomeri din categorii vulnerabile. Se reușește astfel incluziunea socială reală, prin accederea acestor persoane în primul rând la locuri de muncă. Vom continua să implementăm politici de formare și de ocupare care să răspundă nevoilor angajatorilor și venim, în același timp, și în sprijinul categoriilor vulnerabile”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Astfel, până la finele lunii mai 2024 vor fi încheiate convențiile aferente solicitărilor eligibile depuse de către angajatori pentru aproximativ 32.000 de șomeri încadrați în muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.