Doua cutremure s-au produs in zona seismica Vrancea in dimineata zilei de 24 noiembrie 2024
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) a raportat doua cutremure inregistrate in zona seismica Vrancea, in dimineata zilei de duminica, 24 noiembrie 2024. Aceste evenimente seismice au avut intensitati medii si au fost resimtite in proximitatea epicentrelor.
Primul cutremur: magnitudine 4.1
La ora 07:16:18 (ora locala a Romaniei), un cutremur cu magnitudinea de 4.1 s-a produs in judetul Buzau, la o adancime de 128.1 km.
Anuntul oficial al INCDFP:
„Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite:
In ziua de 24 Noiembrie 2024, la ora 07:16:18 (ora locala a Romaniei), s-a produs in ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adancimea de 128.1 km.
Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 53 km NV de Buzau, 59 km E de Brasov, 61 km N de Ploiesti, 61 km SE de Sfantu-Gheorghe, 72 km V de Focsani, 89 km NE de Targoviste.”
Acest eveniment, desi de intensitate moderata, a fost perceput mai ales in orasele aflate in apropierea epicentrului.
Al doilea cutremur: magnitudine 3.5
La ora 08:43:24, un alt cutremur a avut loc in judetul Vrancea. Cu o magnitudine de 3.5 si o adancime mai mica, de 64.5 km, acest seism a fost clasificat ca unul slab, cu intensitate I.
Anuntul oficial al INCDFP:
„Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite:
In ziua de 24 Noiembrie 2024, la ora 08:43:24 (ora locala a Romaniei), s-a produs in ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.5, la adancimea de 64.5 km.
Intensitate: I
Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 31 km V de Focsani, 71 km N de Buzau, 79 km E de Sfantu-Gheorghe, 83 km SV de Barlad, 86 km S de Bacau, 94 km E de Brasov.”
Fiind localizat la o adancime mai mica decat primul, seismul ar fi putut fi perceput mai intens in zonele apropiate epicentrului.
Activitatea seismica in zona Vrancea
Zona seismica Vrancea este una dintre cele mai active din Romania, iar astfel de evenimente sunt frecvente. Cutremurele din aceasta regiune se produc la adancimi variabile, unele avand potentialul de a fi resimtite pe scara larga.
Sfaturi pentru siguranta in cazul unui cutremur
In timpul cutremurului: Adapostiti-va sub o masa solida sau langa peretii interiori; evitati ferestrele, oglinzile si obiectele care pot cadea.
Dupa cutremur: Verificati siguranta cladirilor si evitati spatiile unde pot aparea caderi de obiecte.
Pregatiri preventive: Pastrati un kit de urgenta cu apa, alimente, lanterna si baterii.