Noi vouchere în anul 2024! Cum vei putea primi bani dacă desfășori activități casnice

0

Românii care au activități casnice vor fi remunerați de la data de 1 ianuarie 2024. Vezi cum poți încasa peste 10.000 de lei.

Statul a decis recompensarea românilor care desfășoară activități casnice. În ce situație poți primi voucherele?

Guvernul pune la bătaie vouchere casnice

De la data de 1 ianuarie 2024, românii care prestează servicii casnice ar putea fi recompensați. Cei ce desfășoară servicii ocazionale și necalificate în cadrul unei familii sau a unei persoane singure, vor putea intra în posesia unor astfel de tichete.

Tichetele vor putea fi cumpărate de beneficiarul acțiunilor casnice, însă acesta va plăti doar valoarea nominală a acestora. Acestea vor putea fi achiziționate de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, de la poştă sau prin intermediul unei platforme electronice.

Activitățile casnice fac referire la serviciile de curățenie, călcatul hainelor, prepararea mâncării, îngrijirea unei persoane care nu se poate deplasa singură sau pentru serviciile de bonă ocazională. Tichetele casnice pot fi folosite de exemplu în cazul zilierilor, însă între beneficiarul serviciilor și cel ce prestează aceste servicii nu trebuie să existe o legătură de familie.

Care este înțelegerea dintre cele două părți

Între cele două părți nu va exista un document scris, ci doar o înțelegere verbală. Beneficiarul și cel care prestează serviciile trebuie să se pună de acord în ceea ce privește numărul de ore, volumul de muncă și tipul de activitate.

Cel ce prestează serviciile casnice va fi plătit cu ajutorul tichetelor speciale, însă acesta nu poate depăși 12 ore de muncă sau 6 ore de muncă în cazul tinerilor cu vârste între 16 și 18 ani.

Există și cazuri în care poți beneficia de asigurare socială de la stat, doar dacă contribuția va fi de cel puțin 85 de tichete. Tichetul are o valoarea nominală de 15 lei, iar aceste vouchere nu sunt transferabile, fiind utilizate doar de cel al căror date se află pe tichetul respectiv.

Tichetele casnice vor putea fi transferate în numerar la agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de serviciu universal, în maxim 12 luni de la primirea acestora. Beneficiarii vor putea cumpăra cel puțin 600 de tichete pe an pentru a primi de la stat încă 75 gratuite. Începând cu anul 2024, în România va intra în vigoare Legea prestatorului casnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.