Kate Middleton urmeaza chimioterapia preventiva dupa diagnosticul de cancer. Ce inseamna acest tratament si ce efecte secundare poate avea

0

Intr-un anunt tulburator, Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, a dezvaluit ca a primit diagnosticul de cancer, provocand o reactie de soc si ingrijorare in intreaga lume. In urma acestui diagnostic, Kate a mentionat ca echipa ei medicala a decis sa inceapa un tratament de chimioterapie profilactica. Dar ce presupune acest tratament?

Ce reprezinta chimioterapia preventiva?
Chimioterapia profilactica, cunoscuta si sub denumirea de chimioterapie adjuvanta, este un tratament administrat inainte sau dupa interventii chirurgicale sau alte tratamente primare, cu scopul de a reduce riscul de recurenta a cancerului sau de raspandire a acestuia in corp. Este un element esential in lupta impotriva cancerului si poate avea un impact semnificativ asupra supravietuirii si recuperarii pacientilor.

Kate Middleton a mentionat ca echipa sa medicala i-a recomandat sa urmeze chimioterapia profilactica, dar nu a oferit detalii despre tipul sau stadiul cancerului, precum si nici despre planul specific de tratament pe care il va urma, desi s-a vehiculat ca ar fi vorba despre cancer ovarian sau cancer uterin. Aceasta decizie este luata in urma unei evaluari atente a cazului sau si a necesitatilor sale individuale de tratament.

Tratamentele profilactice administrate inainte de tratamentul primar sunt denumite terapie neoadjuvanta, in timp ce cele administrate ulterior, asa cum este cazul lui Kate, sunt denumite terapie adjuvanta. Scopul principal al chimioterapiei adjuvante este eliminarea oricaror celule canceroase ramase in corp dupa tratamentul primar si prevenirea recidivei sau raspandirii ulterioare a cancerului.

Exista o varietate foarte mare de medicamente si combinatii de chimioterapie
Este important de mentionat ca chimioterapia adjuvanta poate varia in eficacitate in functie de tipul si stadiul cancerului, precum si de alti factori individuali. In plus, tratamentul poate implica diferite forme de chimioterapie, cum ar fi perfuziile intravenoase, pastilele sau radioterapia, si poate dura de la cateva luni pana la peste un an.

Dr. Mangesh Thorat, specialist in chirurgia sanului la Homerton University Hospital, subliniaza ca exista o varietate foarte mare de medicamente si combinatii de chimioterapie, iar fiecare pacient poate avea un plan de tratament personalizat in functie de nevoile si circumstantele sale.

In timp ce tratamentul de chimioterapie poate fi o provocare pentru pacienti, este esential sa li se acorde sprijin si ingrijire adecvata pe parcursul acestui proces. Cu toate acestea, progresele in domeniul oncologiei si accesul la tratamente noi si mai eficiente ofera speranta pentru pacienti si familiile lor in lupta impotriva cancerului.

Efecte secundare
Chimioterapia preventiva, sau chimioterapia adjuvanta, poate avea diverse efecte secundare, care pot varia in functie de tipul de medicament utilizat, doza administrata, durata tratamentului si raspunsul individual al pacientului. Unele dintre efectele secundare comune ale chimioterapiei preventive includ:

Greturi si varsaturi: Acestea sunt printre cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei si pot fi gestionate cu medicamente antiemetice.

Pierderea parului: Multi pacienti care urmeaza chimioterapie experimenteaza caderea parului de pe scalp si alte zone ale corpului.

Oboseala: Chimioterapia poate cauza oboseala si lipsa de energie.
Scaderea numarului de celule sanguine: Chimioterapia poate afecta productia de celule sanguine, cum ar fi globulele rosii (care transporta oxigenul), globulele albe (implicate in sistemul imunitar) si trombocitele (necesare pentru coagularea sangelui), crescand riscul de anemie, infectii si sangerare excesiva.

Probleme digestive: Chimioterapia poate provoca diaree, constipatie, inflamatii ale mucoasei bucale si ulceratii.

Modificari ale gustului si apetitului: Unele persoane pot experimenta modificari ale gustului alimentelor sau pot avea lipsa de pofta de mancare in timpul tratamentului.

Pierderea sau modificarea gustului: Unii oameni pot experimenta schimbari ale gustului alimentelor sau pot avea o lipsa de pofta de mancare in timpul tratamentului.

Probleme de piele: Chimioterapia poate determina uscarea, sensibilitatea sau iritarea pielii.
Probleme cognitive: Unele persoane pot experimenta dificultati de concentrare, memorie sau alte probleme cognitive, cunoscute sub numele de “ceata chimica” sau “ceata cerebrala”.

Scadere in greutate: Pierderea in greutate poate fi o consecinta a efectelor secundare digestive si a pierderii poftei de mancare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.