Cum să prepari salata de sfeclă roșie ca un remediu natural pentru sănătate

494

Salata de sfeclă roșie nu este doar o gustare savuroasă, ci și un adevărat aliment-medicament, bogat în nutrienți esențiali. Dacă este preparată corect, această salată își păstrează proprietățile terapeutice și devine un aliat puternic împotriva multor afecțiuni.

De ce sfecla roșie este considerată un superaliment?
Pigmentul care dă sfeclei acea nuanță intensă de roșu, numit betalaină, are efecte puternic antioxidante și antitumorale. Totuși, această substanță este foarte sensibilă la temperaturi ridicate, așa că este important să eviți coacerea. Fierberea ușoară, cu tot cu coajă, până când sfecla devine moale, este metoda recomandată pentru a păstra nutrienții activi.

Rețetă simplă pentru salată de sfeclă cu hrean
Ingrediente:
2-3 sfecle roșii fierte (nu coapte!)

1-3 rădăcini de hrean proaspăt, rase

Sare după gust

1 lingură de ulei (preferabil de măsline)

Oțet de mere (după preferințe)

1 linguriță de miere naturală

Mod de preparare:
După ce sfecla s-a fiert (cu tot cu coajă), se curăță și se dă pe răzătoare. Se adaugă hreanul ras, sarea, uleiul, oțetul și mierea. Se amestecă bine toate ingredientele și se păstrează în borcane închise ermetic. Salata se păstrează în frigider până la două săptămâni, fără a-și pierde calitățile curative.

Beneficiile consumului de salată de sfeclă
1. Remediu natural pentru imunitate
Această salată este ideală în sezonul rece. Combinația de sfeclă și hrean combate răceala, gripa, bronșita și susține sistemul imunitar.

2. Stimulează digestia
Pe masa de sărbători, salata de sfeclă cu hrean este un ajutor digestiv excelent. Ameliorează simptomele de gastrită, balonare, indigestie și dispepsie.

3. Tratează anemia
Datorită conținutului bogat în fier și acid folic, sfecla stimulează producerea de globule roșii și combate eficient anemia.

4. Protejează ficatul
Consumul regulat de sfeclă roșie ajută la regenerarea celulelor hepatice și susține detoxifierea ficatului în cazul ficatului gras, obosit sau afectat de infecții virale.

5. Menține sănătatea inimii
Un pahar de suc de sfeclă pe zi poate reduce semnificativ tensiunea arterială, prevenind astfel bolile cardiovasculare.

6. Previne cancerul
Substanțele antioxidante din sfeclă, în special betacianina, au demonstrat efecte de încetinire a dezvoltării celulelor canceroase.

7. Combate stările depresive
Betainele din sfeclă ajută la reglarea stării de spirit, reduc anxietatea și susțin sănătatea mentală.

8. Îmbunătățește performanța fizică
Datorită nitraților naturali, sucul de sfeclă crește rezistența la efort, făcând antrenamentele mai eficiente și mai puțin obositoare.

9. Sprijină funcția cerebrală
Oxidul nitric generat în corp prin consumul de sfeclă îmbunătățește circulația cerebrală, prevenind boli precum demența și Alzheimerul.

Beneficiile sucului de sfeclă
Detoxifică organismul și susține funcția biliară

Scade colesterolul și susține sănătatea vasculară

Previne formarea cheagurilor de sânge

Este bogat în vitaminele B1, B2, C și acid folic

Susține sănătatea tiroidei datorită conținutului de iod

Întărește inima și mușchii datorită potasiului și aminoacizilor