Ce sărbătoare este pe 12 noiembrie 2024 în calendarul creștin ortodox. E însemnată cu cruce albastră

0
1834

În fiecare an, la data de 12 noiembrie este zi de sărbătoare cu cruce albastră și se sărbătoresc sfinți din România.

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu sunt prăznuiți pe 12 noiembrie în calendarul creștin ortodox.

Sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox pe 12 noiembrie

În ziua de 12 noiembrie 1763, Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra și Vasile Oichi din Telciu și-au dat viața pentru credința strămoșească și pentru neamul românesc, devenind martiri ai Năsăudului.

Aceștia sunt cunoscuți sub numele de Sfinții Martiri Năsăudeni, iar ziua lor de prăznuire, 12 noiembrie, este marcată cu cruce albastră în calendarul creștin ortodox.

Crucea albastră din calendarul creștin ortodox, reprezintă faptul că sfinții au origini românești, iar moaștele lor se află pe teritoriul României.

Născut în satul Bichigiu, pe Valea Sălăuței, într-o familie de țărani liberi înrudită cu familia Coşbuc, Atanasie Todoran și-a dedicat viața slujirii neamului. Ca om de încredere în comunitate, a deținut funcții importante în administrația locală. Experiența sa militară, l-a dus până în apropierea Vienei, însă cariera a fost întreruptă de o dezertare motivată de dorința de a se întoarce acasă. După o perioadă de refugiu în munți și în Moldova, unde a ajuns la rang de căpitan, Atanasie Todoran și-a dedicat viața apărării credinței strămoșești.

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu, fac parte din grupa martirilor mărturisitori pentru credința strămoșească în Transilvania, în perioada când aceasta se afla sub stăpânire habsburgică.

Canonizarea Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 22-24 octombrie 2007, cu ziua de pomenire la 12 noiembrie.

Rugăciune către Sfântul Martir Atanasie Todoran

O, Sfinte Martire Atanasie, cel ce te-ai învrednicit de darul sfinţeniei pe care Dumnezeu o pregăteşte aleşilor Săi din toate neamurile, ca dar pentru virtute; cel ce pentru apărarea credinţei dreptmăritoare a neamului nostru ai primit răsplata muceniciei, îngenunchind în faţa icoanei tale, luminată de har şi dătătoare de nădejde, cu smerenie, evlavie şi întăriţi întru dragoste pentru jertfa ta cea bineplăcută lui Hristos, te rugăm: Dă-ne în ceasul acesta putere, tărie şi răbdare, ca să putem birui toate uneltirile vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, ca prin mijlocirea ta şi cu ajutorul lui Dumnezeu să zdrobim toate ispitele diavoleşti, poticnirile, neînţelegerile, ura, necazul, potrivniciile dintre noi şi fraţii noştri.

Dăruieşte Bisericii şi neamului tău pace şi linişte, ca să urmeze poruncilor lui Dumnezeu. Păzeşte credinţa noastră ortodoxă şi ne fereşte de silniciile celor rău-credincioşi. Depărtează de la noi cearta şi tulburarea şi, prin rugăciunile tale cele sfinte, cere lui Hristos Dumnezeu să ne dea iertare de păcate.

Că El este Cel ce te-a chemat în lăcaşurile Sale şi pe El Îl preamărim întru toţi vecii: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită. Amin.