Bolile, decalajul dintre bogați și săraci și schimbările climatice vor fi provocări majore în deceniile următoare, conform raportului “Global Trends 2040”
Un raport publicat recent de Consiliul Naţional de Securitate al SUA (NIC) a atras atenția asupra unor provocări majore cu care se va confrunta lumea în deceniile următoare. Raportul intitulat “Global Trends 2040” subliniază faptul că bolile, decalajul dintre bogați și săraci, schimbările climatice și conflictele din interiorul și între națiuni vor prezenta provocări tot mai mari, iar pandemia de Covid-19 a înrăutățit deja unele dintre aceste probleme.
Unul dintre aspectele subliniate în raport este rivalitatea dintre China și o coaliție de state occidentale, condusă de SUA, care se va intensifica cel mai probabil în următorii ani. Acest lucru va fi alimentat de schimbări de putere militară, demografie, tehnologie și “intensificarea diviziunilor asupra modelelor de guvernare”, conform raportului.
De asemenea, raportul atrage atenția asupra faptului că puterile regionale și actorii nestatali vor exercita o influență mai mare în deceniile următoare, ceea ce va duce la un mediu geopolitic mai predispus la conflicte și mai volatil, precum și la o cooperare internațională slăbită.
Raportul “Global Trends 2040” este realizat la fiecare patru ani de cei mai buni analiști ai serviciilor de informații americane și analizează tendințele politice, economice, sociale și de altă natură care vor forma mediul de securitate națională în următorii 20 de ani. Autorii raportului afirmă că intenția lor este de a ajuta factorii de decizie politică și cetățenii să se pregătească pentru o serie de posibile scenarii.
Raportul subliniază că provocări precum schimbările climatice, bolile, crizele financiare și perturbări tehnologice se vor manifesta mai frecvent și mai intens în aproape fiecare regiune și țară, producând tensiuni generalizate și șocuri care ar putea fi catastrofale.
De asemenea, raportul evidențiază impactul pandemiei de Covid-19, care a provocat cea mai mare “perturbare globală” după cel de-al Doilea Război Mondial și care va avea consecințe pe termen lung. Pandemia a expus și a extins disparitățile în domeniul sănătății, a crescut datoriile naționale, a accelerat naționalismul și polarizarea politică, a adâncit inegalitățile și a alimentat neîncrederea în guvern. De asemenea, pandemia a evidențiat eșecul cooperării internaționale și a încetinit sau chiar inversat progresele în combaterea sărăciei, a bolilor și a inegalității de gen.
Raportul “Global Trends 2040” avertizează că multe dintre problemele cauzate de pandemie se vor intensifica în următorii ani până în 2040. Este necesară o pregătire adecvată și o abordare coerentă pentru a face față acestor provocări și a minimiza impactul lor asupra omenirii și mediului înconjurător.