Acest lăcaș de cult este considerat METEORA României

0

Mânăstirea Cetățuia sau Schitul Negru Vodă, i se mai spune si Meteora României

Mănăstirea Cetățuia, Schitul Negru Vodă este o construcție impresionantă care a atras atenția multor turiști datorită asemănării sale cu celebrul Schit Meteora din Grecia, după cum se poate vedea în filmul nostru de prezentare. Această mănăstire situată în apropierea orașului Târgoviște este una dintre cele mai cunoscute și frumoase mănăstiri din România, oferind o experiență spirituală unică pentru cei care o vizitează.

Loc sacru al credinței

Cunoscută ca fiind cea mai mare cetate dacică din partea de sud-est a României prin secolele II – III înainte de Hristos, legenda acesteia spune că a fost desăvârșită de către Negru Vodă. În fapt o bună parte dintre legendele acestui loc sunt strâns legate de Negru Vodă. Cu toate acestea una își pune amprentele în adevăratul sens al cuvântului.

Mai exact, Negru Vodă si doamna sa s-au rugat lui Dumnezeu pentru a-i scăpa de atacurile tătarilor și a tuturor dușmanilor țării. Totodată ei i-au cerut un semn lui Dumnezeu în cazul în care ruga le-a fost ascultată, astfel încât la baza muntelui au rămas și astăzi semnele urmelor acestora. De altfel genul acesta de semne și de dovezi precum Dumnezeu ne ascultă rugăciunile mai există și astăzi prin câteva colțuri ale lumii, dar și în Peru.

Biserica Rupestra Negru Voda
Biserica Rupestra Negru Voda

Pentru a intra și mai mult în istoria acestei mânăstiri trebuie să amintim și faptul că Negru Vodă a restaurant cetatea, aceasta fiind un punct strategic, având în vedere vizibilitatea și posibilitatea de a vedea invadatorii. Și de asemenea în peștera existentă a făcut o biserică pentru a se ruga. Iar după ce nu a mai fost cetate, Sfântul Andrei în călătoria sa pe meleaguri românești a trecut și prin această zonă, iar dacii care erau aici au devenit creștini.

Mânăstirea Cetățuia
Mânăstirea – foto din drona Nelstill Video Production

Cât despre pusnici se adunau în grup de rugăciune în biserică, fapt în urma căruia a apărut Schitul Cetățuia în secolele XIII – XIV. Mai târziu Mihai Viteazu a venit la Schitul Cetățuia la Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou, fiind prietenul de suflet și cu care putea sta la ceas de taină. Pentru fiecare luptă purtată Mihai Viteazu venea în vizită la prietenul său pentru a-i cere sfatul.

De altfel Sfântul a luat decizia de a sta în stâncă (peșteră) în momentul în care prietenul său Mihai Viteazu a murit. Ba mai mult decât atât timp de 30 de ani acest Sfânt a locuit în stâncă și s-a rugat pentru sufletul prietenul său. Iar ca dovadă a acestui devotament uluitor lângă căbănuță se află un carpen pe partea dreaptă care datează din vremea lui Mihai Viteazu.

Legendele Schitului Negru Vodă

O altă legendă care se confirmă despre Negru Vodă este legată de templul dacilor care a devenit biserică în vremea acestuia. Și pentru că doamna lui Negru Vodă a cerut să aibă și ea un altar, Negru Vodă i-a înmânat doamnei sale dalta și ciocanul pentru a săpa în piatră. Iar arcada prezentă în biserică este săpată cu dalta și ciocanul de doamna lui Negru Vodă și mai târziu de către soacra unui alt domnitor al Țării Românești.

Altarul din Biserica Rupestra Negru Voda
Altarul din Biserica Rupestra Negru Voda

Crucea Dorintelor

Altă minune petrecută la această mânăstire este legată de Crucea așezată pe vârful muntelui. Se spune că în momentul în care a fost pusă furtuna s-a oprit pe loc, iar norii s-au împrăștiat, astfel încât Dumnezeu s-a bucurat de ofranda adusă de oameni. Alte minuni pe care le găsiți la Mânăstirea Cetățuia este apa tămăduitoare care curge de la Izvorul Tămăduirii (prima Vineri după Paște) și până la Adormirea Maicii Domnului, iar în restul anului este uscat și trebuie să mai știți că pe acest munte nu există apă.

Crucea Dorintelor de la Manastirea Cetatuia Negru Voda
Crucea Dorintelor de la Manastirea Cetatuia Negru Voda

Pe scurt am putea spune noi muritorii că această apă tămăduitoare reprezintă lacrimile Maicii Domnului vărsate pentru Fiul Domnului și răstignirea acestuia pentru a spăla păcatele oamenilor. Și tot aici pe acest munte săpăturile arheologice au scos la iveală vase de ceramică, monede, dar și vârfuri de săgeți.

Scriitorul Petre Ispirescu spune despre mânăstire:

„… TE SIMȚI MAI APROAPE DE DUMNEZEU. UN FEL DE TEAMĂ NEÎNȚELEASĂ ȚI SE STRECOARĂ ÎN INIMĂ; RĂMÂI UIMIT DE ATÂTA MĂRIRE ȘI PARI CĂ EȘTI PE ALTĂ LUME.”

Mânăstirea Cetățuia
Mânăstirea Cetățuia
Mânăstirea Cetățuia
Mânăstirea Cetățuia
Mânăstirea Cetățuia

Acest schit se aseamănă izbitor cu Schitul Meteora din Grecia, fapt pentru care scriitorul Mihai Rădulescu l-a denumit „Meteora României”. Prin urmare drumul către mânăstire este considerat Golgota Românilor deoarece este foarte dificil de urcat și extrem de abrupt, iar cine va ajunge aici va înțelege ce înseamnă iubirea despre care vorbeam în primele paragrafe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.