Joia Mare, cunoscută și sub denumirea de Joia Neagră sau Joia Patimilor, este una dintre cele mai semnificative zile din Săptămâna Mare, marcând momentul Deniei celei Mari. Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, în această zi ne reamintim de gestul plin de smerenie al Mântuitorului, care le-a spălat picioarele ucenicilor Săi, îndemnându-ne astfel la umilință și iubire față de aproapele.
Tot Joia Mare este și ziua în care gospodinele încep pregătirile pentru Sfintele Paști, vopsind ouăle în roșu, simbol al jertfei lui Hristos. Coacerea cozonacilor și a păștii este lăsată pentru Sâmbăta Mare, când aceste bucate vor fi duse la biserică pentru a fi binecuvântate în noaptea Învierii.
Tradiții și credințe legate de Joia Mare
Pe lângă importanța religioasă, Joia Mare este înconjurată și de numeroase tradiții populare și superstiții, transmise din generație în generație. Iată ce NU este bine să faci în această zi sfântă:
1. Nu dormi peste zi
Tradiția spune că cine doarme în Joia Mare va fi cuprins de lene tot anul. Somnul din timpul zilei simbolizează neglijența și lipsa de implicare în curățarea sufletului înainte de Paște.
2. Nu lăsa cânepa netoarsă
Femeile care nu și-au încheiat torsul cânepii până la această zi riscă să fie pedepsite de Joimărița – o creatură mitologică temută, specifică folclorului românesc, care veghează asupra rânduielilor din Joia Mare.
3. Evită urzicile și oțetul
Chiar și cei care nu țin post sunt îndemnați să nu consume aceste două alimente. Conform tradiției, Mântuitorul a fost biciuit cu urzici și stropit cu oțet în timpul răstignirii, ceea ce a transformat aceste ingrediente în simboluri ale suferinței.
4. Post până la apus
Se spune că în Joia Mare e bine să nu se consume nimic până seara, ca semn de respect față de patimile îndurate de Iisus Hristos.
5. Nu se spală haine
Spălatul rufelor, fie de mână, fie cu mașina automată, este interzis în această zi. Ultima zi în care gospodinele puteau face această activitate era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor strămoșești. Joia Mare trebuie dedicată curățeniei sufletești, nu celei trupești.