Vortexul polar aduce iarna înapoi în România: ninsoare, viscol și temperaturi sub zero până pe 7 aprilie

502

Deși ne aflăm în plină primăvară, iarna revine în forță în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare care anunță un episod sever de vreme rece, cu ninsori, viscol și temperaturi negative, valabil până luni, 7 aprilie 2025.

Un val de aer polar afectează întreaga țară, aducând cu sine condiții meteorologice extreme, neobișnuite pentru această perioadă a anului. Potrivit prognozei ANM, vremea va fi considerabil mai rece decât valorile normale pentru începutul lunii aprilie.

Avertizare de iarnă severă în România: zăpadă, vânt puternic și îngheț
Perioada critică anunțată de meteorologi este cuprinsă între sâmbătă, 5 aprilie, ora 10:00, și luni, 7 aprilie, ora 18:00. În acest interval, se vor înregistra precipitații mixte, intensificări ale vântului și temperaturi scăzute care pot duce la formarea brumei și a înghețului la sol.

Ninsori consistente la munte și vreme instabilă în restul țării
Sâmbătă, în nordul țării, sunt așteptate ploi însoțite de descărcări electrice, vânt puternic și, izolat, grindină. Din cursul nopții de sâmbătă spre duminică, valorile termice vor scădea accentuat, iar ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare – mai întâi în zonele montane, apoi și în cele joase.

În regiunile montane și submontane, se va depune un strat consistent de zăpadă, estimat la 10–15 cm, în timp ce vântul va sufla cu rafale de până la 50 km/h, amplificând senzația de frig.

Nopți geroase și pericol de îngheț
Temperaturile nocturne vor coborî frecvent sub pragul de îngheț, cu valori minime cuprinse între -7 și 2 grade Celsius. În aceste condiții, se preconizează apariția brumei și a înghețului la nivelul solului, ceea ce ar putea afecta culturile agricole timpurii.

Cod galben de viscol în zonele montane
ANM a emis și un cod galben de viscol și intensificări ale vântului în zonele montane, valabil de sâmbătă, 5 aprilie, ora 15:00, până duminică, 6 aprilie, ora 03:00. În regiunile Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei și în masivele montane, vântul va sufla cu putere, atingând viteze de 50–70 km/h. La altitudini de peste 1700 de metri, rafalele pot depăși 85 km/h, determinând viscol temporar.

Fii informat și pregătit pentru vremea extremă!
🔔 Verifică zilnic actualizările meteo furnizate de ANM și anunță-i și pe cei apropiați. Schimbările bruște de temperatură pot avea efecte importante asupra sănătății și activităților zilnice. Distribuie informația pentru ca și alții să fie pregătiți!