Ce nu ai voie sa faci inainte de sarbatoarea sfanta a Floriilor

253

Sărbătoarea Floriilor, cunoscută și sub denumirea de Duminica Stâlpilor, reprezintă una dintre cele mai însemnate zile din calendarul creștin ortodox, fiind prevestirea marelui praznic al Învierii Domnului – Paștele. Anul acesta, creștinii ortodocși vor sărbători Paștele pe 20 aprilie, iar Floriile vor fi prăznuite cu o săptămână înainte, pe 13 aprilie 2025, potrivit calendarului ortodox.

Această duminică specială marchează intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, călare pe un asin, moment în care a fost întâmpinat de mulțimi care fluturau ramuri de finic și palmier și îl aclamau spunând: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. A fost pentru prima dată când Hristos a acceptat să fie recunoscut ca Împărat, gest simbolic ce deschide Săptămâna Patimilor.

Tradiții și credințe populare legate de Floriile

De-a lungul timpului, în jurul acestei sărbători s-au conturat numeroase obiceiuri și superstiții, transmise din generație în generație. Acestea nu se rezumă doar la ziua de Florii, ci încep încă din săptămâna premergătoare.

Potrivit tradiției populare, nu este recomandat să plantezi pomi înainte de Duminica Floriilor – se crede că aceștia nu vor da rod. În schimb, este un moment potrivit pentru a planta flori, semn al frumuseții și renașterii, specifice acestei perioade.

În anumite zone din țară, în ajunul Floriilor are loc un ritual cunoscut sub numele de „Lăzărița”, inspirat de structura colindelor. Acesta este desfășurat exclusiv de fete, una dintre ele fiind îmbrăcată în rochie de mireasă, iar grupul merge din casă în casă, intonând cântări specifice.

De asemenea, este obiceiul ca femeile să pregătească plăcinte și alte bucate, oferite în dar celor nevoiași, în amintirea mamei lui Lazăr, personaj biblic legat de această perioadă. Tot în această zi, se pomenesc morții – mormintele sunt curățate, stropite cu apă sfințită și împodobite cu ramuri de salcie sfințită, simbol al biruinței vieții asupra morții.

Un alt obicei îndeamnă femeile să scoată afară hainele și lucrurile din casă pentru a fi aerisite sub razele soarelui, ca simbol al purificării. Iar fetele care își doresc să se mărite în acel an trebuie să-și expună zestrea în curte, pentru a-și atrage ursitul.

Tot legat de dorința de a-ți întâlni alesul inimii, tradiția mai spune că în noaptea dinspre Florii, fetele nemăritate pot fierbe busuioc în apă, se spală cu aceasta pe cap, apoi toarnă lichidul la rădăcina unui păr înflorit. Acest ritual trebuie însă făcut în taină, între miezul nopții și răsăritul soarelui. Este important de menționat că, în ziua de Florii, nu este bine să te speli pe cap, altfel, conform credinței populare, părul ar încărunți peste noapte.

De asemenea, este considerat de rău augur să urezi „La mulți ani” persoanelor care poartă nume de floare înainte de 9 aprilie. Conform credinței populare, urările premature aduc ghinion și umbrează bucuria sărbătorii.