Un ciclon va aduce ploi abundente, însoțite local de descărcări electrice, în mai multe regiuni ale țării, iar vântul va sufla cu putere pe întreg teritoriul.
Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, după o perioadă de temperaturi neobișnuit de ridicate, ce vor atinge sâmbătă valori de până la 30°C în estul Munteniei și 28°C în Capitală, vremea va suferi o răcire semnificativă în a doua decadă a lunii martie.
Dacă în weekend ne vom bucura de temperaturi estivale, de săptămâna viitoare, vremea se va schimba radical. Meteorologii avertizează că vom avea minime negative inclusiv în București. La munte, ninsorile vor deveni predominante, în timp ce în nordul și centrul țării se vor semnala precipitații mixte, iar în restul regiunilor va ploua.
Declarațiile directorului ANM, Elena Mateescu:
„După o perioadă cu temperaturi cu 10-18°C peste media calendaristică, inclusiv o zi de sâmbătă cu maxime de până la 30°C în estul Munteniei și 28°C în Capitală, săptămâna viitoare vom asista la o scădere bruscă a temperaturilor, revenind la valorile normale pentru această perioadă. Maximele se vor încadra între 3 și 14°C, iar minimele vor coborî sub zero grade, în special în depresiunile intramontane. În București, minimele vor ajunge chiar la -4°C.”
La munte, ninsorile vor deveni tot mai frecvente, iar în nordul și centrul țării vor predomina precipitațiile mixte, în timp ce în restul regiunilor se vor menține ploile. În plus, vântul se va intensifica semnificativ, iar pentru 14 județe din vestul, sud-estul și estul țării a fost emis un cod portocaliu de vânt puternic, cu rafale de 70-85 km/h în zonele joase și peste 120 km/h în zonele montane înalte. De asemenea, este în vigoare o informare meteorologică privind cantități de precipitații de 15-25 l/m², iar local, acestea ar putea depăși 40 l/m².
Evoluția vremii după 24 martie
Administrația Națională de Meteorologie anunță că, începând cu 24 martie, vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei. Între 24 și 31 martie, temperaturile medii vor fi peste valorile obișnuite, mai ales în zonele montane, iar precipitațiile vor fi ușor deficitare în sud-est și apropiate de normal în restul țării.
În perioada 31 martie – 7 aprilie, temperaturile vor continua să fie peste media sezonieră, în special la munte, iar regimul pluviometric va rămâne apropiat de cel normal. Între 7 și 14 aprilie, temperaturile vor fi ușor peste media perioadei, iar precipitațiile vor fi în general în limitele normale, cu mici variații regionale.
Avertizare ANM: praf saharian în România
Meteorologii avertizează că o masă de aer încărcată cu praf saharian, venită din nordul Africii, ar putea afecta România în zilele următoare. Fenomenul va fi resimțit inițial în vestul țării, extinzându-se treptat și către celelalte regiuni.